Savukosken Seitajärven partisaani-iskusta on kulunut 80 vuotta

Savukosken Seitajärven partisaani-iskun uhreja muistettiin perinteisesti sunnuntaina 7. heinäkuuta.

Seitajärven partisaanihyökkäyksen siviiliuhreja 7. heinäkuuta 1944. (Kuva: SA-kuva)

Tuho syrjäisessä Seitajärven kylässä Savukoskella oli totaalinen aamulla 7.7.1944. Neuvostoliiton partisaaniosasto oli tehnyt iskun satojen kilometrien päähän rintamalinjasta. Siviilien asuttama kylä, jota suojasi vain muutama sotilas, oli yllätetty täydellisesti valoisassa kesäyössä.

Partisaaneja oli useita kymmeniä ja he olivat suunnistaneet kairojen läpi päiväkausia. Isku oli huolellisesti valmisteltu, eikä se ollut suinkaan ensimmäinen partisaani-isku siviilikyliin. Pitkin Pohjois-Suomea oli sama pelko: korvessa oltiin käytännössä täysin oman onnen nojassa.

Vain muutama ihminen pääsi pakoon, jotka juoksivat kilometrikaupalla lähimpään taloon, jossa oli puhelin. Helvetti oli irti. Apua oli saatava pian paikalle. Suomalaisten desantti- ja partisaanijahtiin erikoistuneen Erillisosasto Saun miehet saivat käskyn mennä paikalle pikavauhtia kuorma-autokuljetuksilla ja jatkaa takaa-ajoon. Osastoa johti itse Mannerheim-ristin ritari Olavi Alakulppi.

Alakulpin joukkue saapui Seitajärvelle iltapäivällä, noin yhdeksän tuntia hyökkäyksen jälkeen. Sotilaat tapasivat kylällä eloonjääneitä, joilta he saivat tietoja hyökkäyksestä. Osasto lähti jälkikoirien kanssa pikamarssia partisaanien perään.

Muutaman kilometrin jälkeen he törmäsivät karmaisevaan näkyyn: kylältä siepatut naiset ja lapset löydettiin surmattuina metsästä. He olivat osittain tai kokonaan alasti, osa oli myös raiskattu. Surmatyöt oli tehty ampumalla, puukoilla ja pistimillä. Tapettujen joukossa oli Alakulpin mukaan sotilaiden tuttuja, sukulaisia ja tyttöystäviä. Nuorin surmatuista oli vain muutaman kuukauden ikäinen Ritva-vauva.

Ihmeellistä on, että yksi lapsista jäi henkiin teloituksesta. 8-vuotias Mirja-tyttö hengitti yhä, vaikka häntä oli survaistu pistimellä sydämen vierestä. Tyttö näytteli kuollutta, mutta uskalsi lopulta avata silmänsä, kun suomalaissotilaat saapuivat paikalle.

Hänet saatiin lennätettyä sairaalahoitoon ja hän selvisi. Seitajärven tragedia ulottui vielä vuosikymmenien päähän. Partisaanit olivat vieneet mukanaan kaksi nuorta, jotka oli teloitettu myöhemmin pakomatkan aikana. Heidän jäänteensä löydettiin vasta vuosien kuluttua ja siunattiin Savukoskella vuonna 2008.

Osa hyökkäyksestä pakoon selvinneistä ihmisistä saapui samoihin aikoihin Värriön kylään, josta saatiin hälytettyä suomalaisjoukot. Pakoon päässeiden joukossa oli myös tapahtuma-aikaan 10-vuotias Sirkka Lakela (os. Ollila), joka äitinsä ja sisarustensa kanssa nukkui hyökkäyksen aikaan hevostallissa. Perhe pääsi isoveli Valtteri Ollilaa lukuun ottamatta pakenemaan tallin lantaluukun kautta, Valtteri jäi partisaanien vangiksi. Sirkka Lakela kertoi pelastumisestaan Yle Radio Suomessa vuonna 2008.

Neuvostoliittolaisen partisaaniosaston tekemän virallisen raportin mukaan he hyökkäsivät Seitajärvellä “suomalaiseen varuskuntaan tuhoten 94 henkeä”.

Viikko Seitajärven iskun jälkeen heinäkuussa 1944 neuvostopartisaanit iskivät vähän pohjoisempana sijainneeseen Lokan kylään, jota ei oltu evakuoitu. Kylä poltettiin ja 19 kyläläistä tapettiin.

Olavi Alakulppi joulukuussa 1941. (Kuva: Museovirasto / Pauli Jänis)

Syntyi Rovaniemen maalaiskunnassa vuonna 1915

  • voitti maastohiihdon MM-kultaa 4 x 10 kilometrin viestissä Zakopanessa 1939
  • edusti MM-kisoissa myös Yhdysvaltoja vuoden 1950 MM-kisoissa Lake Placidissa
  • ylennettiin talvisodan aikana vääpeliksi ja kävi välirauhan aikana upseerikoulun
  • toimi jatkosodassa mm. kaukopartioiden johtajana sekä partisaanien torjuntaan erikoistuneessa osastossa Lapissa
  • Olavi Alakulppi on Mannerheim-ristin ritari nro 72, lisäksi hänet palkittiin jatkosodassa saksalaisella rautaristillä
  • joutui pakenemaan Suomesta vuonna 1945 asekätkentäjutun vuoksi
  • teki pitkän uran Yhdysvaltain armeijassa mm. talvisodankäynnin kouluttajana ja operatiivisena upseerina
  • yleni everstiluutnantiksi saakka, palkittiin mm. Bronze Starilla
  • kuoli Yhdysvaltain Petersburgissa vuonna 1990

Kuuntele tästä Alakulpin haastattelu

YK ei ottanut Neuvostoliiton partisaani-iskua tutkittavakseen – 80 vuotta sitten itälappilaista kylää kohtasi se, mitä pahimmin pelättiin

Partisaanien panttivankina ollut suomalainen pikkutyttö selviytyi – ”Kylä on poltettu ja ihmiset tapettu, minne sinä menisit?”

Partisaanisotaa sovitellaan – Sodankylässä järjestettiin 28.9.2002 partisaanien siviili-iskuja jatkosodan aikana ruotiva seminaari, johon osallistui sekä partisaanisodan asiantuntijoita että asianosaisia.

Seitajärven partisaani isku 7.7.1944 – kahdeksankymmentä vuotta sitten tapahtunut sotarikos