Vaasalainen sotaveteraani Karl-Erik ”Kalle” Källström, 99, on kuollut. Kallström muistetaan erityisesti sotaveteraanien keskuudessa tehdystä vapaaehtoistyöstä. Tätä työtä hän teki käytännössä elämänsä loppuun asti.

Källströmin hyvä ystävä Jouni Lilja kuuli kaverinsa poismenosta torstaina. Hän muistelee ystäväänsä lämmöllä.

– Vaikka ikää oli paljon, hän oli aktiivinen ja auttavainen loppuun asti. Hän teki isänmaan eteen töitä, ja halusi auttaa myös ukrainalaisia.

Kallström kertoi vapaaehtoistyöstään Ylelle syksyllä 2022.

Lilja ja Källström tekivät vapaaehtoistyötä myös yhdessä. Kaksikolla oli ikäeroa, mutta se ei Liljan mukaan haitannut ollenkaan.

– Kalle aina sanoikin, että vaikka ikäeroa onkin, niin arvot ovat hyvin samanlaisia. Hän sanoi aina, että me olemme kuin taistelupari. Olimme hyvä tiimi.

Veteraanin viimeinen toive

Miehet käyttivät aikaa myös kirjaprojektiin. He olivat kirjoittamassa yhdessä kirjaa Valter Nymanin sotapäiväkirjoista. Ruotsinkielinen Infanteristen – mosatramparen. Dagböckerna från fortsättningskriget 1941–1944 julkaistiin keväällä 2019.

Julkaisun jälkeen kului kaksi päivää, kun Nyman kuoli. Hänen viimeinen toiveensa oli se, että kirjasta pitäisi saada myös suomenkielinen versio.

– Sitä teimme Kallen kanssa melkein näihin päiviin asti. Nyt kirja saatiin siihen vaiheeseen, että suomenkielinen versio on tulossa markkinoille, ja Kalle huolehti siitä kovasti. Hän toivoi, että työ jatkuu ja saatetaan loppuun.

YLE uutiset / Pekka Ruissalo

  • Kallström kertoi vapaaehtoistyöstään Ylelle syksyllä 2022
  • Helvetti, jota ei toivo kellekään. Vaasalainen jatkosodan veteraani Karl-Erik Källström kertoo, kuinka kuolema oli kokoajan läsnä. Sota on yhtä helvettiä. Katso hänen vaikuttava lyhythaastattelunsa TV4:lta. Haastattelu on ruotsiksi.