Annikki, 23, valitsi kielletyn rakkauden – vuosia myöhemmin hän palasi pienen vauvan kanssa

23-vuotias kemiläinen sähköttäjä Annikki Pennanen ja 21-vuotias saksalainen korpraali Reinhold Rasche tutustuivat Kemissä jatkosodan aikaan toukokuussa 1944. Syttyi rakkaus, joka muuttaisi kummankin elämän.

Toukokuun 2. päivänä 1944 Annikki rustasi pieneen vihreään muistikirjaansa saksaksi: ”Tutustuin Peteriin.”

Annikki kutsui Reinholdia aina Peteriksi. Syy ei ole koskaan selvinnyt.

Annikki oli vanhempiensa Hildurin ja Antin ainoa lapsi. Peter oli Annikin vanhemmille mieluinen vieras. Kirjeissä Hildur kehuu paitsi Peterin luonnetta myös ulkonäköä.

– Ehkä isovanhempani näkivät Peterin ihmisenä ilman rakenteita ja muuttuvia poliittisia olosuhteita, Satu Saarinen miettii.

He näkivät miten hyvä Annikin ja Peterin oli olla yhdessä. Sillä ei ollut merkitystä, ollaanko aseveljiä.

– Tässä olisi tähän päivään tärkeä oppi, että näkisimme rakenteiden sisällä, että ihmiset ovat yksilöitä.

Satu Saarinen uskoo, että paikalliset paheksuivat suhdetta, vaikka oma perhe hyväksyi.

– Vaikka he olivat aseveljiä, ei ollut oikein seurustella saksalaisen kanssa. Naisten täytyi olla kotirintaman moraalin ylläpitäjiä. Häpeän ilmapiiri alkoi muodostua sieltä asti Saksalaiset olivat paitsi aseveljiä myös työkavereita.

1943 Annikki Pennanen oli päässyt Luftwaffen eli Saksan ilmavoimien rakennuskomppanian palvelukseen. Kemin lentokentälle kohosi yli sata saksalaisten pystyttämää rakennusta. Annikki työskenteli saksalaisten tulkkina.

Hyvästä palkasta ja kuivamuonaedusta huolimatta Annikki jätti työpaikan jo kolmen kuukauden jälkeen. Syytä ei tiedetä. Hän palasi sähköttäjäksi ja palkka aleni tuhat markkaa.

– Haluaisin kysyä Annikilta, miksi hän ei viihtynyt työssä. Annikki oli hyvin positiivinen luonteeltaan.

Lue koko artikkeli Iltasanomien verkkosivuilta