Suomea puolustaneen Orvon, 24, ruumis löytyi yli 75 vuoden jälkeen – Pääsee vihdoin haudan lepoon

Viipurinlahden saarten kovissa taisteluissa 5. heinäkuuta 1944 vain 24-vuotiaana kaatunut tykkimies Orvo Karvinen siunataan haudan lepoon Helsingin Hietaniemessä keskiviikkona 23. elokuuta. Kaartin jääkärirykmentti kertoo tiedotteessa, että Teikarsaaressa menehtyneelle Karviselle järjestään siunaustilaisuus sotilaallisin kunnianosoituksin.

Sankarivainajan jäänteet löytyivät maastoetsinnöissä Teikarsaaresta vuonna 2021. Hän oli yksi viimeisimpiä Venäjän puolelta löytyneitä sankarivainajia ennen kuin etsintätoiminta lopetettiin Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Viipurinlahden ylitys elokuussa 1941. Joukot matkalla Lihaniemeen. (Kuva: SA Kuva)

Tykkimies Karvisen löysi viime sotien taistelupaikoille jääneitä sankarivainajia etsivä Karjalan Valli-ryhmä kesällä 2021. Ryhmän edustaja kertoi Sotaveteraanit.fi-sivustolla, että vainajan yhteydessä löydettiin myös hänen tuntolevynsä, joka helpottaa hänen tunnistamistaan. Tuntolevyn perusteella saatiin tieto, että kyseessä on 5. heinäkuuta 1944 kadonnut tykkimies.

Karvisen katoamispäivänä Teikarsaaressa käytiin kaikkein raskaimmat taistelut. Käynnissä oli Neuvostoliiton kesän 1944 suurhyökkäys, jossa se yritti läpimurtoa Karjalankannaksen lisäksi koukkaamalla Viipurinlahden saarten kautta. Suomalaiset kuitenkin pysäyttivät hyökkäyksen Teikarissa ja Melansaaressa.

Teikarsaaren taistelu on mainittu tilastollisesti yhtenä Suomen historian verisimmistä, kun tarkastellaan puolustavan ja hyökkäävän joukon kokoa, taisteluiden kestoa ja tappiolukuja. Viiden päivän taisteluissa kaatui yli 300 ja haavoittui yli 500 suomalaista. Vihollisen tappiot olivat moninkertaiset.

Avoin yleisölle

Sankarivainaja Orvo Karvisen siunaustilaisuus pidetään keskiviikkona 23.8. kello 13.00 Hietaniemen uudessa kappelissa ja sankarihautausmaalla.

Tilaisuudessa Kaartin jääkärirykmentin sotilaspastori Paavo Ranta siunaa sankarivainajan. Vainajan muistoksi Kaartin pataljoonan asettama varusmiesosasto ampuu kunnialaukaukset. Lisäksi Kaartin jääkärirykmentti ja Vaasan rannikkojääkäripataljoona asettavat siunaustilaisuuteen lippuvartiot.

Kaartin jääkärirykmentti kertoo, että siunaustilaisuus on avoin kaikille.

Matti Tanner / Iltalehti