Tällainen oli joulu talvisodan pakkasessa – korsuissa yritettiin luoda joulumieltä, mutta vihollinen ei pitänyt taukoa
Kollaalla pidettiin jumalanpalvelus jouluaattona 1939. Miehet olivat jo kokeneet kovia taisteluja. (SA-kuva)Rintamalla joulu oli kuin mikä tahansa päivä, vaikka tunnelmaa piristettiin joulukuusilla ja lauluilla. Joulu vuonna 1939 oli kylmä ja luminen. Tunnelmaa varjosti se, että Suomi oli sodassa, eikä joulunviettoon uskaltanut rauhoittua ainakaan rintamalla. Sotilaat tekivät kuitenkin parhaansa.
Rintaman korsuihin pystytettiin pieniä joulukuusia. Laulettiin joululauluja, ja taitavimmat laulajat kiersivät esiintymässä korsusta korsuun. Kotirintamalta saapui paketteja, joissa oli lämpimiä vaatteita, kirjeitä ja ruokaa.
Vain päivä muiden joukossa
Sotaveteraani Vieno Penttilä muisteli vuonna 2014, että jokainen yritti parhaansa mukaan tuoda joulutunnelmaa rintamalle.

– Korsujen pöydillä oli paperista tehtyjä koristeita, kynttilät paloivat ja nurkkaan oli jostain löytynyt pieni kuusikin. Ja jos tilanne sen salli, kävi kenttäpastori saarnaamassa, Penttilä muisteli.
Varovaisuutta ei kuitenkaan unohdettu.
– Sodassa päivät menettivät merkityksensä, käytännössä joulu oli sotilaalle vain päivä muiden joukossa.
Haapajärvinen Johannes Pietikäinen muisteli vuonna 2016, ettei jouluruokia juuri rintamalla tarjoiltu, mutta joskus kotoa tuli paketissa yllätyksiä.
– Muistaakseni sain joskus kinkkuakin jouluna syödä rintamalla, Pietikäinen kertoi.
Viipuria ammuttiin tykillä
Vastustajan puolella joulua ei tuolloin juhlittu. Kansallisarkiston digitoimat sotapäiväkirjat kertovat, millainen tunnelma taisteluita nähneellä rintamalla oli jouluna 1939.

Aattona Kollaalla Laatokan Karjalassa pidettiin jumalanpalvelus, jonka osanottajat näyttävät kovia kokeneilta. Jumalanpalveluksen aikanakin vihollinen jatkoi tykistötulta. Paukahdukset jatkuivat läpi aattoyön.
Joulurauha häiriintyi myös Viipurissa. Puolet asukkaista oli jo lähtenyt kaupungista kovien pommitusten seurauksena. Jouluaattona ja joulupäivänä kaupungissa räjähtelee, sillä vihollinen ampuu sinne raskailla tykeillä 40 kilometrin päästä.
Iltalehti / Henri Koponen 24.12.2018