Kevyt osasto 1 taisteli Kannaksella rajusti – myöhemmin historia ”unohti”

12. divisioonaan kuulunut Kevyt osasto 1 eteni salamavauhtia Kannaksen halki syyskesällä 1941. Seuraavana vuonna se hajotettiin. Nyt stadin kundien yksikön historiaa kaivetaan esiin.

Kesällä 1941 jokaiseen Suomen armeijan divisioonaan kuului kevyt osasto. Ne olivat vajaan 600 miehen polkupyörillä liikkuneita osastoja, joiden tehtävänä oli hyökätä ja tiedustella.

– Kevyt osasto 1 sai vahvistuksia, ja se oli suurimmillaan lähes 800 miehen vahvuinen. Komentajana toimi viipurilaissyntyinen ratsumestari Erkki Kokko.

1. komppanian päällikkö Randall Nybom ei välttämättä nimenä soita kelloja, mutta moni on saattanut nähdä erään paljon esillä olleen talvisodan valokuvan, jossa hän on mukana. Kyseisessä kuvassa on talvisodan Kevyt osasto 4:n ”kuolemankomppanian” miehiä Summassa pääkalloilla koristellut kypärät päässään.

Randall Nybom (toinen oikealta) talvisodan aikana Summan lohkolla Kannaksella. (Kuva: SA-Kuva)

Nybom haavoittui jalkaan elokuun lopulla 1941. Komppanialle tuli uusi päällkkö.

Toinen Kevyt osasto 1:n ”kuuluisuuksista” oli taidemaalari Hjalmar Hagelstam, joka myös suunnitteli porukalle joukko-osastotunnuksen. Myös hän haavoittui syyskesällä 1941.

Kevyt osasto 1:ssä oli huomattavan paljon ratsuväen koulutuksen saaneita miehiä. He osasivat hypätä ketterästi myös polkupyörän satulaan – ja satulasta maahan, kun kuulat alkoivat lentää.

Yksikön taisteluhistoria jatkosodassa on siitä erikoinen, että sen aktiivinen taisteluvaihe kesti vain kymmenen päivää. Jatkosodan alussa yksikkö oli Salpalinjalla Miehikkälässä ja sitten rajan pinnassa Joutsenossa. IV armeijakunnan hyökkäys Kannakselle alkoi vasta 21.8.1941.

Kevyt osasto 1 hyökkäsi kärjessä Antreaan ja Heinjoelle. Se oli rajua menoa. Kolme päivää hyökkäyksen alkamisen jälkeen tuli Kevyt osasto 1:n musta päivä Heinjoella Pilppulan asemalla. Siellä suomalaiset kohtasivat venäläisten suuren vastahyökkäyksen.

Lue tästä koko artikkeli (Iltasanomat.fi)