14 kuoli, 19 sairaalaan: Kesällä 1941 suomalaissotilaat saivat Neuvostoliitosta sotasaaliiksi dikloorietaania

Noin 30 grammaa 1,2-dikloorietaania tappaa. Joukkomyrkytys jatkosodan alussa herätti jopa pääesikunnan huomion.

Sodassa on monta tapaa kuolla. Tämä surullinen lentävä lause nousee mieleen, kun lukee, mitä myrkyllisiä liuottimia suomalaiset sotilaat nauttivat tavallisen viinan eli etanolin korvikkeina toisen maailmansodan vuosina.

Luvallista viinaa. Tämä kuva ei liity tapaukseen. Sotilaille jaetaan viina-annoksia luvan kanssa Syvärillä kesäkuussa 1943 (Kuva: SA-kuva)

Eräästä jopa sotavuosien mittakaavalla pahasta joukkomyrkytyksestä kerrotaan viisi vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa Viinalla terästetty sota (Jonna Pulkkinen & Mika Wist 2017). Elokuun 15. päivänä 1941 eli jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana ”50 aliupseeria ja miehistön jäsentä joivat sotasaaliina saatua etyleenikloridispriitä luullen sitä viinaksi”.

Neuvostoliittolaisen liuottimen juomiseen osallistuneista viidestäkymmenestä miehestä 14 kuoli ja 19 joutui sairaalaan. Loput 17 olivat oletettavasti nauttineet ”viinaa” vähemmän, sillä he ainoastaan sairastuivat, mutta eivät joutuneet sairaalaan.

Tapaus herätti myös pääesikunnan huolen, ja kenraalimajuri Wiljo E. Tuompo kirjoittikin joukoille tiukkasanaisen ohjekirjeen kolme päivää myöhemmin.

”On muistettava, että kevytmielinen suhtautuminen näihin määräyksiin saattaa aiheuttaa meille kohtalokkaita tappioita, joihin meillä ei ole varaa”, Tuompo muotoili kirjeen loppukaneetissa.

Lue koko artikkeli: Tekniikka&Talous