Suomen Yleisradion radioauto ja TK-mies, kapteeni Reino ”Palle” Palmroth seisoivat tammikuun lopussa 1940 Utin lentokentän laidalla, vieressään luutnantti Jorma Sarvanto.

KUVA: PEKKA SARVANNON KOTIALBUMI

Palle oli saanut mikrofoninsa eteen sankarin. Hän totesi vitsikkäästi, ettei Sarvanto näin maan pinnalla ollessaan päässyt helposti karkuun radiotoimittajaa.

Syynä radiohaastatteluun oli Sarvannon menestyksekäs torjuntalento loppiaisena, tammikuun 6. päivänä. Suomalaisluutnantti oli tehnyt ”maailmanennätyksen”: pudottanut Haminan pohjoispuolella havaitusta vihollisen pommitusosastosta kuusi DB-3M-pommituslentokonetta vain neljässä minuutissa. Se oli huippuluokan suoritus, vahva torjuntatehon ja lentotaidon osoitus.

Kuuntele radiohaastattelu tästä

Sarvanto osasi ottaa kaiken irti kankeasta Fokker D. XXI -hävittäjästään. ”Isänmokkeriksi” kutsuttu Fokker oli Suomen ainoa moderni hävittäjä talvisodassa, vaikka se talvella 1940 oli jo pahasti vanhentumassa. Ilmavoimilla oli talvisodan syttyessä niitä 36 kappaletta Lentolaivue 24:n viidessä lentueessa.

Iltasanomat / 6.1.2020

Animaatiofilmi luutnantti Jorma Sarvannon talvisodan ilmataistelusta jossa hän yksin pudotti kuusi venäläistä pommikonetta tammikuussa 1940

Video perustuu Jorma Sarvannon kirjassa ”Hävittäjälentäjänä Karjalan taivaalla”, 1941 olevaan kertomukseen. Suomen sodanaikaiset kansallisuustunnukset puuttuvat. Videossa on suomenkielinen selostus ja sen kesto on 7½ minuuttia. Kertomuksen on kuvittanut vuonna 2012 Kai R. Lehtonen