Fokkerit SB-koneiden turma

Vaikka jalkaväkitaistelut Karjalan Kannaksella olivat tammikuun aikana harvassa, ilmassa taisteltiin.

Ainoa varteenotettava hävittäjäkoneemme Talvisodan alkupuolella oli Fokker D21, joita oli ennen sotia hankittu 42 kpl (Kuva: Suomen Ilmavoimat)

Lentolaivue 24:n hävittäjät pudottivat päivän aikana kahdeksan vihollisen SB-pommikonetta. Kuusi konetta loppiaisena pudottanut luutnantti Jorma Sarvanto hyökkäsi jälleen yksin vihollisen muodostelmaa vastaan. Tällä kertaa hänellä oli vastassaan yhdeksän vihollista.

”Pääsin takaa alhaalta, ja minä nauroin ja konekiväärini nauroivat, kun Pommituskone kääntyi vanhaan hyvään Utin tyyliin vasemmalle kyljelleen, syttyi tuleen ja syöksyi syvyteen…”

Kitilän suurmotti

Puna-armeija oli jäännyt mottiin Kitilässä. Suurmottia huollettiin ilmateistse ja jäätä pitkin. Laatokka jäätyi juuri 17.1. kokonaan, mikä oli epätavallista ja samalla merkki erityisen kovasta pakkastalvesta. Järveä pitkin huoltotarvikkeita rahdattiin mottiin hevospeleillä, ja vihollisen hevostappiot nousivat suuriksi. Hevosia kuoli jäälle jopa yli 100 vuorokaudessa.

Ilmahuolto toimi vilkkaasti: 17.1. oli Neuvostoliitolla puolen päivän aikaan 30 konetta samanaikaisesti ilmassa joko pudottamassa tarvikkeita tai suojaamassa huoltokoneta. Meuvostoliitto myös toi alueelle lisää joukkoja tammikuun aikana.