Ylikersantti Aarre Siltavuori.. myöhemmin Lentomesari (1906 – 1943)

Hävittäjälentäjä ylikersantti Aarre Siltavuoren huima temppu

Tamperetta pommitettiin usein, ja sen heikkoa ilmapuolustusta oli vahvistettu Lentovarikolla korjattavina olleista hävittäjistä muodostetulla väliaikaisella lentueella. Sein koneita lensivät Lentovarikon ja Lentokonetehtaan koelentäjät.

Lentue oli torjuntalennolla vastassaan Neuvostoliiton pommikoneita, kun Fokkeria lentäneen Ylikersantti Siltavuoren tähtäimissä oli venäläinen D8-pommikone. Fokkerin konekivvärit olivat kuitenkin hiljaa, ne olivat jäätyneet kovassa pakkasessa. Siltavuori siitä huolimatta jatkoi jahtia ja pääsi aivan pommikoneen taakse.

Hän teki uhkarohkean tempun: ohjasi hävittäjänsä aivan venäläiskoneen tuntumaan ja rouskaisi tämän peräsimen silpuksi omalla potkurillaan. Viholliskone syöksyi Suonojärveen.

DB:n konekivääriampujan luodeista haavoittunut sankari teki hyökkäyksensä jälkeen onnistuneen pakkolaskun, ja Fokkerkin oli jälleen lentokunnossa potkurin vaihdon jälkeen.

Myöhemmin Siltavuori ylennettiin Lentomestariksi.

Kohtalokas koelento

MY-3 tuhoutui 19.11.1943

Lentomestari Aarre Siltavuori ja VL Myrskyn prototyyppi MY-1

Lentomestari Aarre Siltavuori vei MY-3:n syöksykoelennolle, jolla oli tarkoitus tehdä syöksyjä nopeutta syöksy syöksyltä lisäten. Viidennen syöksyn hän aloitti 5 200 metrin korkeudesta ja oli 628 km/h nopeudessa aloittanut oikaisuvedon.

Noin neljä sekuntia myöhemmin koneen rakenne murtui täydellisesti noin 855 km/h nopeudessa. Kone putosi syöksykierteen tapaisessa liikkessä Ala-Paavolan tilan maille Teiskon Uskalin kylässä. Ohjaaja sai välittömästi surmansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *