Turkuun putosi talvisodan aikana yli 4 000 pommia

0
Turun linnan päälinna paloi neuvostoilmavoimien pommituksessa 26. kesäkuuta 1941 (Kuva: SA-kuvat)

Kesä 1939 oli erittäin helteinen. Turun satamassa oli vilkasta ja teollisuus kukoisti. Uusi linja-auto asema valmistui, Åbo Akademin Merihistoriallinen museo hankki kuunarilaiva Sigynin ja Artukaisten lentokentältä lennettiin maailmalle. Elämä hymyili, mutta kesän jälkeen pilvet synkkenivät.

Talvisota syttyi 30.11.1939. Turun seudulle ensimmäiset pommit osuivat 19.12.1939 reilut pari viikkoa sodan syttymisen jälkeen.

Vaikka Turku sijaitsi kaukana rintamalinjasta, niin sota koetteli Turkua kovalla otteella. Turusta tuli sodan aikana Suomen toiseksi eniten pommitettu kaupunki. Pommeja putosi 4 401 ja ilmahälytyksiä oli 126. Pommituksessa kuoli 53 ihmistä ja 319 rakennusta tuhoutui kokonaan tai osittain.

Erityisen haavoittuvaksi Turun teki sijainti Suomenlahden ja Pohjanlahden yhtymäkohdassa.

– Neuvostoliiton hyökkäyssuunnitelman mukaan pommitusten tarkoituksena oli tuhota sataman alue, liikenneyhteydet sekä teollisuus- ja hallintokohteet, tutkija Mikko Meronen kertoo.

– Siviiliväestön pommittaminen ei ollut sallittua. Ajan koneilla ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta täsmäpommituksiin, joten pommit levisivät myös asutusalueille. Etenkin alussa lennot lähtivät päiväsaikaan useammassa, tavallisimmin kolmessa aallossa, Meronen jatkaa.

  • Turun Sanomat / Piia Heikkinen (30.11.2009)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *