Summan taisteluissa vallattu T-28-panssarivaunu (kuva: SA-Kuva)

Summassa alkaa aamulla neuvostopanssareiden ja jalkaväen ensimmäinen suurhyökkäys. Panssarit pääsevät asemiin, mutta jalkaväki pysäytetään etulinjaan. Polttopulloilla ja kasapanoksilla tuhotaan yli 20 neuvostopanssaria.

Summassa hyökkäys alkoi ennen kokemattomalla tykistön tulivalmistelulla. Suomalaisten asemia oli edellisestä päivästä lähtien pommitettu tauotta lähes vuorokauden kestäneellä voimakkaalla keskityksellä, jonka tauottua suurhyökkäys alkoi. Neuvostoliitto hyökkäsi Summassa, jota pidettiin ”Viipurin porttina”, sillä sieltä johti tie suoraan Karjalan tärkeimpään kaupunkiin.

Neuvostolliitto hyökkäsi panssarit edellä ja jalkaväki niitä seuraten. Punapanssarit murtautuivat paikoin suomalaisten asemien läpi, mutta jalkaväen hyökkäykset torjuttin pääaseman eteen.

Venälaiset pääsivät kuitenkin tunkeutumaan muutamaan tukikohtaan, joihin jäi myös suomalaisia. Lukuusista vastahyökkäyksistä huolimatta konetuliasein varautuneet viholliset pystyivät pitämään asemansa betonikorsuissa.

Taipaleessa jatkuu neuvostojoukkojen suurhyökkäys klo 8.15 alkaen. Hyökkäysyritys torjutaan jo ryhmitysasemiin pääasiassa tykistötulella.

Kapteeni Antti Pennanen (kuva: tuntematon lähde)

Suomussalmella jatkuvat taistelut kirkonkylän takaisin valtaamiseksi. Osasto Pennanen vetäytyy Kornettijoelle 120 km Petsamosta etelään. Taistelut laantuvat partiosodaksi.

Salmin lohkolla Mursulassa taisteluun on jouduttu lähettämään 17 – 19 vuotiaita koulupoikia. Suomalaisjoukot menettävät Mursulan rajuissa taistelussa Laatokan rannalla 26 prosenttia vahvuudestaan ja joutuvat perääntymään. 32 suomalaista kaatuu tai katoaa. Vihollinen menettää 300 miestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *