Hiihtopartio Sallan suunnalla Märkäjärvellä (kuva: SA-kuva)

Neuvostoliittolaisen 9.A:n tavoite oli edetä Salla–Kemijärvi-suunnassa Rovaniemelle kahdessa viikossa ja jatkaa sieltä kohti Torniota.

Tarkoitus oli siis katkaista maayhteys Ruotsiin. Kärjessä hyökkäävän 122.D:n ensimmäinen tavoite oli Sallan kirkonkylä, mistä divisioonan oli Märkäjärven–Joutsijärven suunnassa jatkettava toisena tavoitteena Kemijärvi.

Hyökkäysvaunukomppanialla vahvennettu kärkipataljoona tunkeutui palavaan Sallan kirkonkylään aamuyöstä 9.12. Jalkaväen hyökkäykset oli kyetty torjumaan kivääri- ja konekivääritulella.

Savun turvin 11 panssarivaunua pääsi ylittämään Sallajoen, jolloin vailla kunnollista panssarintorjuntavälineistöä olevan jalkaväen oli luovuttava asemistaan ja irtauduttava. Tie Pelkosenniemen suuntaan oli hyökkääjän käytettävissä.

Neuvostojoukot olivat edenneet 10 päivän aikana runsaat sata kilometriä. Etulinjan hyökkäystaisteluissa olivat vuorotelleet jalkaväkirykmentit 420, 596 ja 273. Joukot olivat maastokelpoisia ja kykenivät toimintaan myös pimeällä. Erityisesti panssarivaunujen esteetön käyttö aiheutti puolustajalle ongelmia. Panssarikammo ja pakokauhu levisivät helposti vailla panssarintorjuntakoulutusta ja -aseistusta oleviin sotilaisiin.

  • Pentti Airio: Sallan suunnan taistelut 1939–1940 (pdf)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *